5 mei 2021: reacties

Naar aanleiding van de media-aandacht van gisteren en ook eerder komen er veel reacties binnen.

Foto: Jeroen Fortgens

Om te beginnen: goed nieuws. Het Joods Cultureel Kwartier heeft bij Dennis Koopman en Jim Terlingen de namen opgevraagd van de 19 niet-joden die ze aantroffen in de database van het Holocaust Namenmonument en op hun site www.joodsmonument.nl. Ze zijn op de laatste meteen verwijderd als 'joods slachtoffer'. Dat is een mooie eerste stap. De stenen moeten natuurlijk ook uit de namenmuur gehaald worden op het in aanbouw zijnde monument.

De reactie van de heer Jacques Grishaver in 1Vandaag is een gotspe. "Er zal best een naam tussen zitten van iemand die ergens een graf heeft." Koopman en Terlingen hebben er in de database bijna duizend gevonden. En ze hebben bewijzen dat zijn organisatie dit meerdere keren is gemeld.

Maandag schreef Erik Schaap een stuk over het Holocaust Namenmonument op zijn site de Tweede Wereldoorlog in de Zaanstreek. Hij telde op grond van een bescheiden steekproef vijf fouten in de database van het Namenmonument, uitgaande van de 180 Zaanse namen.

Hij concludeert: "Dit betekent dat een kleine 3% van de Zaanse omgebrachte joden niet of niet helemaal goed in de database van het Holocaust Namenmonument staan. Vertaald naar heel Nederland komt dat uit op ongeveer drieduizend fouten. Dat is een aanzienlijk aantal. De komende jaren zullen er in de Weesperstraat heel wat stenen vervangen of zelfs toegevoegd moeten worden."

NB. In het Volkskrant-artikel staat een fout. Het aantal van 'zeventig' mensen die tijdens de bezetting in het doorgangskamp Westerbork - meestal aan ziekte of ouderdom - zijn overleden, moet 700 zijn. Deze fout komt ook terug in het stuk van Schaap.

Anoniem1: "Aan de nabestaanden van de holocaustslachtoffers is niet om toestemming gevraagd om de namen van hun familieleden te exposeren." 

Anoniem2: "Een nabestaande van een Nederlands-joodse familie die in Nieuw-Zeeland woont, benaderde me. Hij kaartte aan dat twee familieleden van hem niet op het Namenmonument vermeld worden. Beiden zijn vermoord in kamp Erika bij Ommen en begraven op de plaatselijke begraafplaats. Ik heb het geval voorgelegd aan het Nederlands Auschwitz Comité (NAC). Daarop werd gereageerd met: 1. U komt hier wel erg laat mee. 2. Personen hebben een graf. Dus nee, geen vermelding.

Dit standpunt van het NAC lijdt in mijn ogen tot veel onbegrip en frustratie bij veel nabestaanden van joodse slachtoffers, ook bij de vele nabestaanden uit het buitenland. Tenslotte hebben veel joden na de oorlog besloten om Nederland te verlaten en hun heil elders te zoeken."

Koopman en Terlingen: We hopen dat dit monument 'inclusief' wordt, dus zonder uitsluiting van (nabestaanden van) mensen die weldegelijk slachtoffer zijn geweest van de holocaust. 


(Ga hier naar de voorpagina van deze site)