30 juni 2021

Op 19 mei jongstleden heeft Jim Terlingen onderstaande mail gestuurd naar Jacques Grishaver van het Auschwitz Comité, de organisatoren van het Holocaust Namenmonument. 

Heel teleurstellend: er is géén reactie gekomen. (Deze ervaring hebben trouwens meerdere mensen met deze organisatie.)


Beste Jacques,

Nu Dennis Koopman en ik ons verhaal hebben gedaan in de Volkskrant en bij 1Vandaag (radio- en -tv) lijkt het ons juist om contact met je op te nemen.

Want we zijn niet jullie vijanden en we staan wel degelijk achter het mooie principe van een monument.

We willen een stem geven aan mensen die zich door jullie niet gehoord voelen en die - net als wij - moeite hebben met het idee dat het monument niet ‘inclusief’ is: er wordt een selectie gemaakt tussen holocaust-slachtoffers. Het niet voorkomen van de namen van familieleden die overduidelijk zijn gestorven vanwege de ontberingen in kampen doet mensen pijn. We hebben deze week weer mails gekregen die dat bevestigen. 

We hebben in de Volkskrant verteld dat het criterium ‘geen graf’ in de database niet consequent wordt toegepast. We vonden bijna duizend namen van mensen die wél een plek hebben waar ze worden herdacht, waaronder 700 Westerbork-slachtoffers. Dennis heeft dat jullie trouwens veel eerder al via een mail laten weten. 

Je wist het en dan zeg jij een week later op tv "er zal best wel een naam van iemand op staan die een graf heeft". Dat stuit ons - en met ons anderen - tegen de borst. Waarom nou toch? 

Maar goed. Is er nu echt geen mogelijkheid om mensen tegemoet te komen, bijvoorbeeld op die extra muur? We hebben een idee. Als jullie het criterium veranderen in ‘mensen die zijn omgekomen in of door het verblijf in een kamp’, dan moet dat toch werkbaar zijn? Dan heb je de Westerbork-slachtoffers en ook de mensen die nadat ze vernietigingskampen hebben overleefd, alsnog bezweken. 

Graag jullie reactie.

En dan is er nog het voorkomen in jullie database van minstens 19 namen van mensen die niet joods zijn (en ook geen sinti en roma). Het Joods Cultureel Centrum heeft bij ons de namen opgevraagd. Gaan jullie deze stenen eruit halen? Graag horen we dat van jullie.

Vriendelijks, 

Jim Terlingen (cc. Dennis Koopman)