Laatste bericht: 4 februari 2023 - zie hieronder

Zie ook: de gerelateerde website Kanttekeningen bij het Joods Monument in Utrecht.

Samenvatting
In het Weesperplantsoen in Amsterdam, een groenstrook langs de Weesperstraat, is op zondag 19 september 2021 het Holocaust Namenmonument onthuld. Op elke steen is een naam van een slachtoffer gelaserd, met zijn of haar geboortedatum en de leeftijd bij overlijden. In totaal meer dan 102 duizend stenen.

In mei 2021 traden onderzoekers Dennis Koopman en Jim Terlingen samen in de Volkskrant en in Eén Vandaag naar voren. Hun boodschap had meerdere aspecten. 

Ze wilden een stem geven aan mensen die moeite hebben met het idee dat het monument niet ‘inclusief’ is: er wordt namelijk een selectie gemaakt tussen slachtoffers. Er is een criterium dat je alleen op het monument komt als je geen graf hebt. Dat doet nabestaanden pijn. 

Ze vertelden in mei ook dat het criterium ‘geen graf’ in de database niet consequent wordt toegepast. We vonden in de database bijna duizend namen van mensen die wél een plek hebben waar ze worden herdacht, waaronder 700 Westerbork-slachtoffers. 

Dennis Koopman liet dat de organisatie veel eerder weten. Voorzitter Jacques Grishaver van het Auschwitz Comité wist dit en toch zei hij in mei losjes op tv "er zal best wel een naam van iemand op staan die een graf heeft". Zo oneerlijk omgaan met feiten, is onfatsoenlijk.

Ze vertelden ook dat in de database vele niet-joden en niet-sinti-en-roma zitten. Toen waren dat er 19; inmiddels zijn er door uitmuntend speurwerk van Koopman minstens 20 gevallen bijgekomen. Hij geeft dit trouwens steeds keurig door. 

Er staan ook namen van overlevenden op het monument.